diumenge, 10 d’octubre del 2010

Un núvol de preferits

Tens una memòria prodigiosa? Series capaç de recordar les adreces de totes les pàgines web interessants que has visitat alguna volta? Posaria la mà en el foc que no. 

El món en què vivim es caracteritza per la quantitat d'informació a què podem accedir. No és possible saber-la tota, però sí és possible localitzar-la gràcies a Internet. Per això hi ha qui ha dit, en expressió que ha fet fortuna, que hui en dia no cal saber una informació, sinó el número de telèfon de qui la sap. Dita que, traslladada a l'àmbit d'Internet, podria reformular-se com "no cal saber una informació, sinó l'enllaç que la conté".

Per a gestionar tot el volum d'informació que ens ha calgut en algun moment o que ens caldrà en un futur, una de les eines més potents són els favorits dels navegadors. A pesar d'això, és un recurs limitat que té dos problemes fonamentals:
1. Podem arxivar les adreces en carpetes, però el nom d'una carpeta no ens dóna molta informació.
2. Només podem accedir als nostres favorits des del nostre ordinador.

De quina manera podem evitar eixes limitacions? La solució són serveis en línia com Diigo o Delicious. La informació de les webs queda arxivada en el "núvol" i podem accedir-hi des de qualsevol ordinador. A més, els enllaços s'etiqueten amb diferents conceptes que ens ajuden a localitzar la informació des de diversos punts de vista. Per exemple, vegem este material de la pàgina Una mà de contes (fes clic ací). Com podríem descriure el contingut? Una possibilitat seria la següent: "art català educació infantil primària recursos contes plàstica folklore Andersen". Això vol dir que si en algun moment busquem "recursos", tindrem accés a esta pàgina, però també si busquem coses sobre "Andersen", sobre "contes", sobre "infantil", sobre "català", etc. I, a més de tot això, podràs compartir amb els companys els enllaços.

Mira el vídeo i podràs configurar-te un compte en Delicious. El Diigo és molt similar a l'hora de donar-te d'alta en el servei i també a l'hora de fer-lo servir. Benvingut a l'era de la informació!




2 comentaris:

  1. Hola Hèctor. Sóc Conchi, de la teua classe 2A d'Infantil. Estava veient el vídeo per a fer el meu compte Delicious i ho estava entenent tot, però a partir del minut 4 més o menys no s'escolta res. És un problema meu?
    Gràcies.

    ResponElimina
  2. Conchi, jo puc sentir tot el vídeo fins al final sense problemes.

    ResponElimina