divendres, 1 d’octubre del 2010

Què és un EPA?


Un EPA? I un EVA? I un PLE? I un PLN? Bé, de moment sabem que són un fum de sigles. I que són poc transparents. Però si desenvolupem les dos primeres (Entorn Personal d'Aprenentatge i Entorn Virtual d'Aprenentatge) i sabem que les altres dos són la versió anglesa, tindrem una pista més clara del sentit que tenen.

Els EPA (amb el subconjunt corresponent, l'EVA) són l'última moda en teories de l'aprenentatge. Des que van irrompre les noves tecnologies en les relacions personals, els investigadors s'han adonat que és possible crear un entorn d'aprenentatge a partir de relacions personals (en persona o virtuals) i recursos (novament, virtuals o no). Amb un EPA, la utopia de l'aprenentatge continu al llarg de la vida està garantida. Tindrem contactes amb qui podrem practicar una llengua (en xarxes socials, en un café, per telèfon, per Skype...), adreces que ens deriven a diccionaris útils, canals de vídeo per a practicar la comprensió i millorar el cabal lèxic, biblioteques en què consultarem enciclopèdies, etc.

I dissenyar un EPA no és tan difícil. Només necessitem una guia i un poquet de voluntat. Si li trobem el gustet, amb l'exposició a tanta informació el progrés serà vertiginós i les relacions personals ens ajudaran a mantindre l'ànim i ens encoratjaran en la nostra evolució. Has pensat quants recursos has incorporat al teu EVA i quantes possibilitats d'aprenentatge t'esperen a tocar? Mira el que hem fet en classe i ho descobriràs.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada